Direktlänk till inlägg 26 november 2013

Efterforskning

Av A-L - 26 november 2013 07:34

I början av detta året, när livet helt plötsligt tog en oväntad vändning och Linny's epilepsi bröt ut, gjorde jag en massa efterforskning gällande hundarna i hennes stamtavla. Efter mycket letande, många samtal och en hel del välbehövlig hjälp utmed vägen hade jag hittat ett flertal släktingar till sjuka hundar i stamtavlan. Jag skickade in papper till SKK's Disciplinnämnd med bland annat frågan "Är denna stamtala förenlig med er grundregel § 2:3?". Just den frågan fick jag inget svar på, vilket gör att jag -och många fler med mig - tolkar det som att SKK tycker att det är i sin ordning. Tråkigt är det minsta man kan säga.


För den som vill se själv finns stamtavlan med sifferförklaring att läsa nedan. Denna information finns att tillgå om man tar sig tiden att leta och prata med folk.


 



 





 

 
 
Ingen bild

Anneli med Clemmie

26 november 2013 08:08

Jättebra sammanställning!!! Skandalöst att inte SKK agerar mot detta. Förstår nu varför allt fler (?) slutat med aussieuppfödning och gått över till andra raser. Man kan ju undra om det beror på att man är mer öppen med sjukdomar inom andra raser, för jag kan inte tänka mig att aussien är sjukare än andra...

 
Ingen bild

Anna, Eos, Danni & Pi!

26 november 2013 08:24

Helt otroligt att det får vara så här ... Att hundar blir sjuka händer i stort sett varje uppfödare, det säger jag inget om, det viktiga är hur man agerar NÄR någon blivit sjuk ... Att mörka, stoppa huvudet i sanden & inte låtsas som något hänt & bara fortsätta med sin avel på sina linjer bara för att "de är så snygga" eller "de har så bra mentalitet" ... Nääää det är inte förenligt med god uppfödaretik i mina ögon ... Bra gjort av dig som vågar (jag vet att många blir hotade/utfrysta & mer) vara så öppen & som orkar ta reda på fakta & kämpa så för din hund & även för rasen ... En stor eloge från mig till dig ... kram!!!

 
Julia

Julia

26 november 2013 09:47

Wow! Det där släppte helt klart tankarna på aussie. Jag trodde de var friskare än så och att flera försökte för rasen, men jag hade fel. Det är ju motsatsen. Tråkigt att se detta, men ett super tummen upp för dig som kämpat att ta fram detta och även visar upp!!! Usch vad jag blir besviken på visa uppfödare...

http://aktivatassar.wordpress.com

 
Ingen bild

Ann-Sofie

26 november 2013 09:57

Door Keepers Miss Magic har med Taplacs American Express v Hisaw fått en avkomma Wildandmagics Amazing Joy som vid 1 års ålder drabbades av epilepsi
Door Keepers Miss Magic är syster till Door Keepers Mr Merlin ( Winston) som står med i listan ovan.

 
Julia

Julia

26 november 2013 10:15

Sv: Jag var inne lite i aussie igen. Det är enbart en uppfödare som jag har förtroende för, men hennes lista på människor som vill ha hund från henne är lång att det lär ändå inte bli en valp därifrån.
Nu ser jag i alla fall lite namn på kennlar som jag ska akta mig för om det blir aussie...

http://aktivatassar.wordpress.com

 
Elinore

Elinore

26 november 2013 11:25

Otroligt bra att du ger ut sådan här information, aussien ses som en relativt frisk ras. MEN det många inte vet är ju att epilepsi ligger där och knager! Det är otroligt dåligt av SKK att dom inte bryr sig, men de har en historia att bara nicka och se glada ut när saker kommer upp.
Det har kommit upp ett flertal ägare samt uppfödare som talat ut, stor eloge till er! Man får bli försiktigare när man ska skaffa en till hund, denna informationen är otroigt viktig.

http://www.neoverona.se

 
Ingen bild

Emma

26 november 2013 11:43

Du har letat bra, dock så är inte epilepsi alltid ärftligt. Det kan vara det men kan även komma pga tidigare sjukdomar o medicinering. Om man läser så verkar ju din hund ha varit väldigt mycket sjuk sen innan med både mage, rygg, leder osv. Den har fått massa olika mediciner så har du kollat bieffekter? Då du både tränar o tävlar med din hund så kanske inte den är så sjuk?

Att SKK inte reagerar är kanske pga att det inte har varit ärftlig epilepsi? Annars får du även skriva upp fler sjukdomar alla har haft ex. Ryggproblem, mage, feber, allergier osv.

Om man kollar på din hunds tik så har hon ju ca 30 valpar o bara din är väl sjuk?
Så har du källa på att allt är ärftligt så bra jobbat, om inte så kanske du kan lägga tiden på din hund istället för att leta en syndabock till att din hund blev sjuk vid vuxen ålder.
Man ska inte dölja sjukdomar men man måste också leva i verkligheten. Aussien är en trevlig hund o alla hundar kan bli sjuka.

 

A-L

26 november 2013 13:04

Ur artikeln som länkades:


"Kramper och anfall kan också bero på andra bakomliggande problem med lever, njure, hjärta, rubbningar i salt- eller sockerbalans. Andra förändringar i hjärnan, såsom hjärnhinneinflammation, hjärnskakning eller tumörer kan också orsaka epilepsi.

I dessa fall är epilepsin sekundär och behandlingen inriktas på de bakomliggande sjukdomarna. Denna sekundära epilepsi visar sig ofta hos den medelålders till äldre hunden. Även medfödda missbildningar kan ligga bakom. Provtagning vid utredning kan innefatta blod och urinprov, EKG, hjärtultraljud och röntgen, ibland också datortomografi eller magnetröntgenundersökning."

Iom att min hund vid flertalet tillfällen blivit kollad genom blodprover - runt 25 olika värden per gång, däribland lever, njure etc - så är det uteslutet. Hjärta är kollat, ultraljud har gjorts, MR-röntgen etc etc, dvs alla de undersökningar som står i artikeln är gjorda - av mer än en veterinär dessutom så verkar de ju inte speciellt logiskt. Eller vet du nåt jag inte vet? För isf får du gärna lägga ut med ytterligar sisådär 25 000 kronor på div. utredningar (detta står inte försäkring för) på henne - igen.

I övrigt får du tro och tycka precis vad du vill. Dessutom har "ni" ju SKK på er sida så vad är problemet.

 
Ingen bild

Anneli med Clemmie

26 november 2013 14:19

Tycker ju att Emma, och många med henne, bl a okunniga uppfödare, ska ta och läsa på om epilepsi ordentligt innan de uttalar sig. Antagligen är man bara ung och dum och mest troligt anhörig/hundköpare till en av de berörda uppfödarna, när man uttrycker sig så här vårdslöst om epilepsi. Heder åt dig Anne-Lie för att du också står upp emot de här oseriösa uppfödarna som avlar TROTS vetskap om både ep o annat i linjerna... Det kan bli ganska kyligt därute, men om man kan förhindra att andra drabbas och får dem att tänka till mer än en gång i valet av aussieuppfödare, ja då är det värt det...

 
Ingen bild

Emma

26 november 2013 14:35

Är varken uppfödare eller Aussie ägare utan bara rent undrar om det finns någon ras, individ, som har en helt ren stamtavla. Är för att man ska berätta om att min hund har fått detta problemet oavsett vad det är. Den seriösa uppfödaren tar då åt sig och kollar hur det kan ha blivit så.
Men när man anmäler uppfödare som inte har vetat om problem så tycker jag att aveln inte främjas utan att det istället blir ett krig. Eftersom epilepsin inte fanns hos flera när kullen togs. Kombinationen togs inte om efter detta blev offentligt.
Så bra av dig att ta upp problemet men varför skapa krig o otrevliga kommentarer om okunskap. Vi kan väl lära varandra istället för att få fram trevliga o friska hundar?

 
Ingen bild

Anneli med Clemmie

26 november 2013 14:58

Emma, tror inte du har något att lära ut till NÅGON - däremot kanske DU lär dig något nytt om du, istället för att skriva löjliga inlägg här, går in på vetenskapliga sidor som tar upp aussien och ep och läser på där!

 
Ingen bild

Emma

26 november 2013 16:41

Oj, jag missuppfattade nog detta blogginlägg om att sprida informationen om epilepsi o aussie. Förstår nu att detta mest handlade om att hänga ut folk... Tråkigt att man inte kan hålla humöret till en normal diskussion. Jag frågade bara om informationen stämde innan jag skulle ta åt mig av den, men när man bemöts på detta viset så känner jag mig tveksam till sanning. Lycka till med era hundar i framtiden!
Mvh den okunnige Emma

 
Maja Fredriksson

Maja Fredriksson

26 november 2013 21:58

Tycker dock det låter väldigt otroligt om det inte var ärftligt med tanke på den stamtavlan.

Men ja, kanske har alla hundar haft väldigt otur med andra åkommor och att samtliga då även visat det med epilepsi...

http://www.greatwarrior.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Christina

27 november 2013 11:50

....och så länge som människor diskuterar på samma sätt som "fan läser bibeln" så lär ju det aldrig bli tal om någon bra dialog som för diskussionen framåt. För vem anlitar en bullfozer att göra finsnickerier??

 
Ingen bild

Christina

27 november 2013 11:52

*bulldozer

 
Ingen bild

Susanna Skoglund

27 november 2013 13:16

Du har bara lyft fram fakta från kända fall av hundar med EP. Klubben borde ha ett avelsråd som kunde jobba med den här formen av arbete och kartläggning för att rådgöra med uppfödare och hanhundsägare inför planerade parningar. Tydligt redovisat och därmed skrämmande för vissa. Visse sedan tidigare om denna historik (och tom någon mer EP drabbad hund i den släkten) och blir inte förvånad när ett fall till av EP dyker upp. Det ända felet är att det borde vara uppfödaren som tar upp problemet och varnar sina uppfödarkollegor/rasklubb och hanhundsägare för vad som finns i linjerna. För hur ska det annars komma fram i ljuset. Om denna valpkull och släktingars valpkullar kommer till i tron på att linjerna är friska och EP fria så ser Ni ju själva hur stort problemet är med att några vet och andra inte har en aning. Visste man om problemet så kanske man skäms över att man inte har upplyst om riskerna för sjukdomar i släkten... Skitsnack och rykten sprider sig då ingen talar om det och det gäller alla sjukdomar.

 
Ingen bild

Silva

27 november 2013 21:48

Hemsk läsning....
Som ägare av en av dessa hundar med EP lider jag verkligen med dig. Jag vet att jag var förvånad när systern till min hund parades med tanke på hans EP. Men jag tror inte den uppfödaren brydde sig om syskonens status. Hade två från denna kull, en med EP & en som var väldigt dålig med folk. Kommer ihåg kommentaren från min uppfödare då EP uppdagades: att det var minsann inte ärftligt alla gånger, MEN varför chansa??

 
Ingen bild

Marie

28 november 2013 13:04

Jag tror ju dock ej att en stamtavla full med hundar som gett eller är nära släkt med EP hundar inte är ärftligt. Och sen vill jag skriva till tjejen som "släppte aussien", tro inte att hela rasen är EP-nerlusad bara för att ett par uppfödare väljer (ibland medvetet) att avla ep hundar. Det förekommer mer i en del linjer, troligtvis för att de aldrig tas ur avel konstigt nog???? Döm inte ut hela rasen för att en del framhäver EP i sin avel..vilket man gör om man om o om igen avlar med dessa hundar...

 
Ingen bild

Marie

28 november 2013 13:05

Dessutom Emma..vilka dumma kommentarer du ger. Man skulle kunna tr att du är mer insatt i det här än vad som framkommer.

A-L

28 november 2013 14:00

Tror inte hela rasen är nedlusad, dock är det tydligt att vissa linjer är mer drabbade än andra.

"Emma" är nog mer insatt än vad som framkommer här.

 
Ingen bild

Snuzer

30 november 2013 09:23

Till och med jag som inte är så särskilt insatt i sjukdomen EP inser ju att den största delen av insjuknande hundar säg 95% med all säkerhet har en ärftlig form. Det faller ju på sin orimlighet att så många hundar skulle ha drabbats av traumatiskt våld, medicinering eller på annat sätt ådragit sig EP utan ärftlig gen. Men det är alltid bekvämast att stoppa huvudet i sanden och skylla valpköpare för att vara en dålig hundägare. Emma får nog fundera en stund och tänka om.

 
Anna, Eos, Danni & Pi!

Anna, Eos, Danni & Pi!

4 december 2013 09:28

Susanna, jag har vid ett flertal tillfällen erbjudit rasklubben att vara "spindeln i nätet" när det gäller information runt ep men bara mötts av kalla handen ... vet dock ej om det blir annorlunda nu när det är ny styrelse som ju faktiskt tar tag i detta problem lite grann ... Redan nu vänder sig många med sjuka hundar till mig & informerar mig om läget & jag tar tacksamt emot information ni alla har så jag kan komplettera min "lista" samt delger det jag vet till intresserade ... öppenhet & saklighet är viktigt i sådana här frågor ...

http://annaayaeos.webgain.se

 
Jennie, Exxa och Lova

Jennie, Exxa och Lova

13 december 2013 12:06

Usch... Jag förstår dig precis, det är så satans tufft att leva med en sjukdom. Vi har precis fått tråkiga besked gällande Exxa :-( Väldigt ledsamt men vi måste ju vara starka för våra små hjärtan!

http://exxas.wordpress.com

 
Lina & Meeko

Lina & Meeko

25 januari 2014 11:50

Tycker att det är så horribelt hemskt och fruktansvärt att det finns dem som avlar på hundar där man vet det finns sjukdomar och annat skit!
Och jag undrar varje gång VARFÖR???!!!!!
Anser man at det är bra avel som ger friska och sunda hundar?
Anses det som att försöka bevara Aussien som en frisk ras?
Nä, fy skäms säger jag bara!

Lider med er som råkat ut för detta :-(

http://meekothedog.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A-L - 21 januari 2014 17:15


Idag tog Linny sitt sista andetag. Fyra anfall under natten, ett femte hos veterinären. Hon somnade lungt och stilla i mina armar. Finns inte ord för den smärta jag känner. Linny har fått frid iaf. Kommer alltid minnas hennes glädje, hon var verklige...

Av A-L - 24 november 2013 19:56

Idag var det otroligt fint väder om än kallt, men det hör ju årstiden till :) Nästan varit en hel pausdag bortsett från lite skogsbus. Linny hade inga större klagomål, skönt att vila upp sig lite och ligga och tugga på ben medan matte får gjort det h...

Av A-L - 22 november 2013 11:28


Jag har många gånger funderat på om jag ska ta upp bloggandet igen, men det har inte blivit av. Nu tänkte jag göra ett nytt försök. Det är 10 månader sedan epilepsin kom in i vårt liv, 10 månader med oändligt mycket undersökningar, prover, medicin...

Av A-L - 14 juli 2013 12:15


Den senaste tiden har vart ett enda virrvarr av veterinärbesök, mediciner, sjukdom och olycka... de senaste 7 månaderna för att vara mer specifik. Jag har tappat räknigen på hur många gånger vi fått åka in och senast idag var det dax igen och imorrn ...

Av A-L - 17 juni 2013 15:12

Trots att ha försökt få ordning på magen efter konstens alla regler med veterinärkontkat, skonkost, canikur, pro-kolin och jag vet inte allt,  så vill det sig inte riktigt med Linny's mage. Det har kommit ut i alla möjliga färger, blodblandat och kle...

Ovido - Quiz & Flashcards